Hoppa till innehåll
15 november bjöds operatörerna in till möte i TTT fordon angående vinterproblematik. Fordonsfel utgör en stor del av störningstimmarna som påverkar punktligheten. På mötet gick vi igenom utfall men också åtgärder och goda exempel på samarbeten, organisation kring snöåtgärder och Trafikverkets arbete med en nationell beredskapsplan.

Trafikverket lyfte bland annat fram vikten av en bra dialog och att få in information om väderlek och status på anläggningen för att kunna få ut resurser till rätt platser. Även viktigt att alla planer hålls vid snöröjning och att det sker en samordning så att spåren kan friläggas i möjligaste och fordonen kommer ut när det är tänkt. Åtgärder på fordon kan till exempel vara att använda vinterkolskenor.

SJ, LKAB och MTR presenterade delar av deras arbete både med att följa upp vinterförberedelser, anpassa fordonskonstruktioner för att underlätta att klara av avisning, kyla, snö och mer vilt på spåren. Bombardier presenterade fordonslösningar som vuxit fram genom lång erfarenhet av konstruktioner som testats i svenskt klimat. Även personalens betydelse och lokalkännedom lyftes fram i arbetet för att minimera störningarna.

Arbetet kommer att tas vidare i analysgrupper med mötesstart i januari 2017.

Läs Trafikverkets beredskapsplan vinter