Hoppa till innehåll

Igår gick alltså Trafikverkets årliga arrangemang JNB-dagen av stapeln för nionde gången med hundratalet deltagare och flertalet tågoperatörer representerade. Värdar för dagen var Hans Stenbacka och Linda Thulin, Trafikverket Planering. Dagen började med en tillbakablick till sommarens över 400 bränder och 359 solkurvor som drabbat järnvägen. JNB-dagen inleder det offentliga samrådet inför JNB 2020 som pågår till den 31 oktober 2018. Syftet med JNB-dagen är att belysa och ge bakgrund till ändringar inför JNB 2020. Som kuriosa kan noteras att cirka 5 procent av JNB-texterna ändras årligen. Publiceringsdag för JNB 2020 är den 7 december 2018.

Positivt är att flertalet varaktiga hastighetsbegränsningar tas bort inför 2020. Även kriterier vid uppställning ändras. Ytterligare nyheter är en fast tidpunkt för undertecknande av trafikeringsavtal (Trav), nya tidpunkter för kapacitetsansökan, bland annat blir en kompletterande ansökan möjlig efter deadline för ansökan i april varje år. Läs mer i separat artikel.

Den här veckan har hela järnvägsbranschen varit på KTH och träffat studenter. Vi har presenterat exjobb och speeddejtat. Nu hoppas vi att vi får se fler KTH-studenter i branschen om några år. Aktiviteten arrangerades av JBS.

I väntan på en ny regering har vi åtminstone fått ett nytt Trafikutskott i Riksdagen. Slantsinglingen mellan de två största partierna gav till resultat att Jens Holm (V) tar över ordförandeklubban efter Karin Svensson Smith (MP), som lämnar rikspolitiken. Vice ordförande blir Anders Åkesson (C). Utöver dessa förändringar finns knappt hälften av tidigare ledamöter kvar. Vi hälsar alla nya ledamöter i Trafikutskottet välkomna till transportpolitiken på riksnivå.

Järnvägsnätsbeskrivningen JNB 2020

Den 4 oktober gick Trafikverkets årliga arrangemang JNB-dagen av stapeln för nionde gången med hundratalet deltagare och flertalet tågoperatörer representerade. Värdar för dagen var Hans Stenbacka och Linda Thulin, Trafikverket Planering. Dagen började med en tillbakablick till sommarens över 400 bränder och 359 solkurvor som drabbat järnvägen. JNB-dagen inleder det offentliga samrådet inför JNB 2020 som pågår till den 31 oktober 2018. Syftet med JNB-dagen är att belysa och ge bakgrund till ändringar inför JNB 2020. Som kuriosa kan noteras att cirka 5 procent av JNB-texterna ändras årligen. Publiceringsdag för JNB 2020 är den 7 december 2018. Läs mer