Hoppa till innehåll

Omröstning om tågpassagerares rättigheter

För alla i järnvägsbranschen är ovanliga sommar- och vinterförhållanden väl kända utmaningar. I slutet av november deltog vi i ledningsmöte med Trafikverket, där åtgärder i anledning av sommarens bränder och förberedelser inför vintern, med effektiv snöröjning, var de viktigaste inslagen. Även Trafikverkets hantering av orsakskoder i kvalitetssystemet stod högt på agendan. Det kom tidigare i november exempelvis ett hastigt beslut om orsakskoden kopplad till extra kostnader för omlopp. Det positiva beskedet från Trafikverket efter ledningsmötet är att orsakskoden ska fortsätta utredas i samråd med branschen.

EU:s passagerarförordning trädde i kraft 2009. EU-kommissionen har under åren uppmärksammat ett antal problem med tillämpningen av passagerares rättigheter, exempelvis begränsad tillgång till genomgående biljetter, brister i hanteringen av resenärer med funktionsnedsättning och avsaknaden av undantag från regelverket på grund av force majeure. I september 2017 presenterade EU-kommissionen därför ett förslag till reviderad förordning. I förra veckan genomfördes en omröstning i Europaparlamentet om ett förslag till revidering av förordningen. Detta har fått en hel del eko i media och från politiskt håll. Trots all rapportering är det nog inte helt tydligt vad som faktiskt beslutats och vad som händer härnäst. Vi redogör för fakta i en separat artikel.

I nästa vecka har Tågoperatörerna styrelsemöte, bland annat står beslut om verksamhetsplan för 2019 och besök från Trafikutskottet på agendan.