Hoppa till innehåll

Nu träder tjänste­förordningen i kraft

Igår hade vi Tågoperatörernas Höstmöte med tillhörande julmingel. En stabil bas av medlemmar kom till vår hemvist på Almega och fick uppdateringar om vad som pågår inom Tågoperatörerna. Ordförande Crister Fritzson inledde med två övergripande områden som vi kommer att ha extra fokus på under 2019. För det första arbetet inom JBS och TTT och att i nära samarbete med Trafikverket förbättra punktligheten samtidigt som järnvägstrafiken fortsätter att öka. För det andra en förestående ombildning av vår branschorganisation till att även omfatta arbetsgivarfrågorna. Målbilden är att under 2019 ha skapat en ny organisation med både bransch- och arbetsgivarfrågor som samlar all spårtrafik och blir en starkare samlad röst. Formellt blir vi då ett förbund inom Svenskt Näringsliv.

Björn Westerberg sammanfattade verksamheten under 2018 med avstamp i våra ledord kvalitet, kapacitet och konkurrenskraft. Den Nationella infrastrukturplanen klubbades under våren 2018 och följdes av regeringens godsstrategi i juni. Under året har ett Nationellt godstransportråd etablerats och det första mötet har hållits under ledning av infrastrukturministern. Hållbara transporter är ledord och drivkraften konkurrenskraft och klimatomställningen. Rekrytering av en ny medarbetare är nu genomförd och vi ser fram emot att ha ökat personalstyrkan med 50 procent från tidigt 2019. Fokusgruppernas översikter innehöll en hel del om utmaningarna med att få ERTMS på rätt spår och relevant finansiering av både ombordutrustning och risker. Vår ordförande för Fokusgrupp Säkerhet & Beredskap, Jan Sjölund höll ett upprop om ökat engagemang i beredskapsfrågorna.

Gäster vid Höstmötet var Hanna Lindgren och Helena Nikolaisen från Transportstyrelsen som berättade hur ”tjänsteförordningen”, som träder i kraft vid årsskiftet, kommer att påverka branschens företag. Vi rekommenderar alla medlemmar att sätta sig in i regleringen genom att ta del av Transportstyrelsens information. En sammanfattning finns på Transportstyrelsens webbplats och uppdateringar kommer inom kort. Förhoppningsvis kan vi organisera en informationsträff om hur tjänster kan organiseras. Vi tackar alla gäster för intressanta presentationer och närvarande medlemmar för medverkan. Vi fick avslutningsvis intressanta presentationer om hur järnvägsbranschen kan förbättras genom Lean-produktion av Hans Reich, Chalmers, samt genom Järnvägsbranschens Advanced Management Program som organiseras av SSE Executive Education och börjar i april 2019.

Den 12 december beslutade Sverige, i likhet med vad Tyskland och flera andra länder gjort tidigare, att förlänga införandet av fjärde järnvägspaketet i nationell lagstiftning till juni 2020. Det ger viss arbetsro och rimlig tid för remissförfarandet kopplat till den nya lagstiftningen.

Det svåra förhandlingsläget vid klimatmötet i Katowice återspeglas i veckans mediasammanfattning.

Vid veckans Persontransportråd presenterade Stefan Engdahl, planeringsdirektör Trafikverket, en intressant rapport om Trender i transportsystemet. Det är rekommenderad läsning när stressen inför helgerna lägger sig…