Hoppa till innehåll

Dags att planera tågsemestern!

Alla har vi väl rosaskimrande minnen av ungdomens tågluff och tågresande ut i Europa. I spåren av den intensiva flygdebatten kan man därför lägga märke till en alltmer positivt laddad diskussion om tågresande. Tågsemester finns alltså på den politiska dagordningen. Vi har tidigare rapporterat om exempelvis den svenske Europaparlamentarikern Jakop Dalundes (MP) arbete med att driva på för mer långa tågresor och nattåg i Europa.

För alla oss som vill planera tågsemestern i sommar har tillvaron på senare tid förenklats en hel del. Intensiv delning av information, det vill säga en form av crowdsourcing, pågår i den öppna Facebook-gruppen ”Tågsemester”. En resebyrå i Kalmar, Centralens resebutik, har specialiserat sig på tågbokningar i Europa och har bråda dagar numera. De stora nätverksföretagen, som SJ och Deutsche Bahn, gör mer och mer för att öka möjligheterna.

Interrailsystemet har också moderniserats och numera erbjuds prismässigt attraktiva upplägg, även för familjer. Standardpaketet 5 resdagar på 15 dagar kanske är det typiska upplägg många av oss kan tänka oss, som ett sätt att kryssa fram och tillbaka bland Europas vackra städer och natur under ett par veckor. Kostnaden för två vuxna och två barn under 11 år är 458 Euro (efter avdrag 15 procents rabatt vid bokning under mars). Större paket omfattar fler resdagar utspridda under en längre tidsperiod. Under 2017 ökade försäljningen av interrailkort i Sverige med 19 procent och ökningen förväntas fortsätta. På Interrails webbplats presenteras deltagande järnvägsföretag – däribland SJ, villkor och inspiration, spännande och vackra rutter såsom svenska Inlandsbanan. Ett annat alltmer populärt sätt är helgresan till Berlin med Snälltåget. Läs mer här:
Bästa tipsen på klimatsmart skidåkning
Ta tåget till Alperna

I sammanhanget är det intressant att rapportera att en tysk parlamentsledamot, Manfred Weber, har drivit igenom förslaget att 18-åringar i Europa ska få gratis Interrailkort. Redan 2018 år kommer får 20 000 ungdomar få chansen att tågluffa genom Europa inom programmet. Interrailkortet ska ge möjlighet till obegränsade tågresor genom 30 europeiska under en treveckorsperiod, och är giltigt i två år.

Den 16 mars deltog vi i ett lunchseminarium med transportkommissionär Violeta Bulc i formen av en medborgardialog på temat ”Future of EU transport – sustainable, smart and safe”. Det var ett intressant möte med stort engagemang för att få EU, klimatagendan och framtidens transporter att fungera så bra som möjligt. På frågan om var EU ska lägga investeringarna i valet mellan olika trafikslag röstade mötet för järnvägen med överväldigande majoritet.

Veckans medielänkar speglar att det börjar röra på sig när det gäller diskussioner mellan regeringen och oppositionen om finansiering av nya stambanor.