Hoppa till innehåll

Det är ett omväxlande och utmanande jobb att vara lokförare och bland det mest intressanta tycker Björn Grönberg, lokförare och instruktör på Green Cargo, är att utbilda nyanställda och se sitt jobb från nya infallsvinklar.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det är omväxlande och utmanande, jag har stora möjligheter att lägga upp detaljerna för mitt arbete utifrån eget huvud, och eftersom ingen dag är den andra lik så blir det aldrig långtråkigt.

Vad är svårast med ditt jobb?

Att hinna bibehålla kompetensen på alla olika loktyper och arbetsmoment då arbetet är så mångfacetterat.

Vad är intressantast med ditt jobb?

Att utbilda nyanställda och se deras helt färska infallsvinklar på saker som för mig är självklara.

Vilken utbildning har du?

Samhäll/samhäll på gymnasiet. Vad gäller järnvägen så är jag internutbildad inom Green Cargo från bangårdsoperatör till instruktör.

Hur har du kommit dit du är idag?

Knepig fråga, men jag tycker om att lära mig nya saker och tar gärna på mig nya arbetsuppgifter som jag känner kan utveckla mig. Det i kombination med utvecklingsmöjligheterna som finns på Green Cargo så har jag kunnat utvecklas.

Varför valde du att jobba inom järnvägen?

Jag hamnade på järnvägen på det berömda bananskalet. Det kom en punkt i min tidigare karriär där jag kände att det inte passade mig längre och att jag behövde göra något annat. Järnvägen verkade som ett konkret och viktigt yrke där jag kunde känna att jag faktiskt gjorde nytta samtidigt som jag skulle kunna få se landet ur ett ovanligt perspektiv och få arbeta med det klassiska frihet under ansvar. Det visade sig att jag hade rätt, och att jag dessutom undervärderade hur utvecklande det kan vara att arbeta på järnvägen.

Hur länge har du jobbat inom järnvägen?

Jag började arbeta inom järnvägen i oktober 2008.

Vad skulle du ge för råd till någon som vill ha samma jobb som du?

Se först över vilken väg som passar just din situation bäst. Om det är via YH-skolorna eller via direktanställning på ett järnvägsföretag beror på dig som person och på din egen livssituation. Ta dig sedan an arbetet med nyfikenhet och ansvarskänsla, lär dig så mycket du kan av den mångåriga erfarenheten som dina kollegor besitter, och försök att alltid fortsätta utvecklas.

Vilka egenskaper behöver man på ditt jobb?

Problemlösning är ett starkt plus, men framförallt behöver man vara ansvarsfull, lugn i pressade situationer och ha en förmåga att vara medveten om sin omgivning samtidigt som man är noggrann med detaljer.

Vad ska bli roligast med att vara ambassadör för järnvägen?

Att få möjligheten att förmedla kännedom om järnvägen till människor som annars kanske inte skulle få tillgång till informationen och att få höra deras syn på järnvägen ur ett helt fristående perspektiv.

Det ultimata skulle ju vara att jag om åtta år träffar en kollega som i förbifarten säger: ”När jag gick i skolan så kom det ut ett gäng från järnvägen och pratade med oss om att jobba i branschen. Och när jag sen kom ut i arbetslivet så tänkte jag att, det lät ju kul, och nu är jag här.”

Tack för inblicken i ditt jobb som lokförare, Björn.

 

Järnvägsjobb.se

Vill du veta mer om hur det är att arbeta i järnvägsbranschen kan du hitta fler intervjuer på järnvägsjobb.se. Där hittar du också aktuella utbildningar, beskrivningar av yrken och lediga jobb.