Hoppa till innehåll

På inspirationsdagen för järnvägsbranschens ambassadörer träffade vi Susanne von Wachenfeldt som arbetar som tågvärd med säkerhetsansvar på Transdev Uppland, Upptåget. Vi passade på att ställa några frågor om hennes jobb.

Vad är roligast med ditt jobb?

Det roligaste är att ingen dag, är den andra lik. Jag träffar flera hundratals människor varje dag, många pendlare som man ”känner”. Jag har sällan samma kollegor en hel dag. Ibland får jag ”nya” på varje tåg och då kan det kan ha varit flera veckor sedan vi arbetade tillsammans sist.

Jag får hjälpa resande med många olika saker. Jag får göra många människor, både gamla och barn, glada bara genom att prata med dem. Ibland får jag ta hand om skadade eller sjukdomsfall.

Vad är svårast med ditt jobb?

Det svåraste är om någon mår psykiskt dåligt. Det kan vara svårt att veta hur jag ska närma mig dem. Det kan också vara en utmaning att göra alla resenärer nöjda när det varit stopp i trafiken. Det är min uppgift att ordna ersättningstrafik för dem.

Vad är intressantast med ditt jobb?

Att inte veta hur dagen blir. Att få utmaningar av olika slag. Att träffa nya människor. Att lösa utmaningar och problem och att vi kollegor oss emellan kan lösa bemanning på tågen om det uppstår stopp i trafiken på grund av fordonsfel eller av andra orsaker.

Vilken utbildning har du?

Jag har gått gymnasieutbildningar inom kök och restaurang samt organisation och ledarskap. Jag har också gått sammanlagt 2 × 3-veckors tågvärdsutbildning 1999 och 2014.

Varför valde du att jobba inom järnvägen?

Jag började arbeta inom servicebranschen redan som femtonåring, då i en kiosk. När jag var 18 fick jag prova på att jobba på tåg som säljare av fika från en rullande vagn. Efter det så blev det andra serviceyrken såsom, restaurang och bensinstation. Jag har också arbetat med demo/säljare i butik, och som vårdare inom äldreomsorgen. Jag gillar att ge service och arbeta med människor. Som ombordare får jag ge service utan att slita ut sin kropp. Man är alltid på väg och tiden går fort. Jag får fullt av intryck och utmaningar vilket är inspirerande.

Hur länge har du jobbat inom järnvägen?

Nu i maj 2020 blir det 6 år som jag har jobbat på Upptåget.

Vad skulle du ge för råd till någon som vill ha samma jobb som du?

Njut och var stolt över ditt yrke. Lyssna och låt eventuella dumma kommentarer rinna av dig. Det är inte dig de är arg på. Lita till dig själv och ditt goda omdöme.

Vilka egenskaper behöver man på ditt jobb?

För att trivas som tågvärd behöver du vara engagerad, lyhörd, ansvarsfull, social och trevlig. Du bör ha god punktlighet och gilla att lösa problem. Du behöver vara tydlig, stresstålig, lugn och ha tålamod. Det är bra om du kan flera språk, men det är inget krav hos oss.

Vad ska bli roligast med att vara ambassadör för järnvägen?

Att få träffa unga nyfikna människor och att få berätta att jag har världens bästa arbete.

Tack Susanne för inblicken i ditt spännande arbete som tågvärd.

 

Järnvägsjobb.se

Vill du veta mer om hur det är att arbeta i järnvägsbranschen kan du hitta fler intervjuer på järnvägsjobb.se. Där hittar du också aktuella utbildningar, beskrivningar av yrken och lediga jobb.