Hoppa till innehåll
Att nå ut till skolungdomar och berätta mer om järnvägsbranschen är en viktig del i arbetet med kompetensförsörjning. Just nu har vi ett projekt inom ramen för Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, tillsammans med Arbetsmarknadskunskap genom att föra en inspirerande dialog med skolungdomar breddar bilden av arbetsmarknaden och öppnar upp för möjligheter som ungdomarna ännu inte känner till.

Arbetsmarknadskunskap möter idag eleverna digitalt istället för i det fysiska klassrummet. Under lektionerna tar de upp ämnen som vikten av utbildning, attityd, erfarenhet och det egna ansvaret att söka information om yrken och utbildning. Tillsammans med eleverna diskuterar de möjligheterna till att få jobb och vad som kommer att krävas av framtidens arbetstagare. Beroende på årskurs kan fokus till exempel ligga på motivation i skolan, prao, gymnasieval eller digitalisering.

Genom samarbetet mellan JBS och Arbetsmarknadskunskap får branschen möjlighet att visa vilka spännande jobb som finns och vad det faktiskt innebär att arbeta i järnvägsbranschen. Till vår hjälp deltar några av våra engagerade ambassadörer från branschen som ger en inblick i sitt arbete.

För att nå ut ännu mer och skapa kunskap om branschen planerar JBS och Arbetsmarknadskunskap under hösten en kostnadsfri inspirationsföreläsning för studie- och yrkesvägledare som i sin tur kan vägleda och berätta om järnvägsbranschen för sina elever. Anmälan är öppen till och med 11 november.

Tågföretagen är medlemmar i JBS och ett av områdena som JBS arbetar med är Kompetens. Där arbetar vi i branschen tillsammans för att stärka järnvägens varumärke och attraktivitet. Vi vänder oss till både grundskoleelever och högskolestuderande för att visa vilken spännande framtid järnvägen har att erbjuda. Tillsammans driver vi webbplatsen järnvägsjobb.se där det finns information om utbildning, yrken och lediga jobb i branschen.