Hoppa till innehåll
För den samhällsintresserade utgör Almedalsveckan i Visby ett årligt återkommande smörgåsbord. Veckan är också ett mått på vad som är viktiga frågor i samhällsdebatten just nu. För den som intresserar sig särskilt för infrastrukturfrågor och allrahelst järnvägsfrågan innehåller därför årets upplaga en stor mängd intressanta aktiviteter att välja mellan.

Här följer en snabb guide till relevanta seminarier och paneldiskussioner inom vårt intresseområde:

Tågoperatörernas egna seminarier, som vi arrangerar tillsammans med Swedtrain, är i år tre till antalet. Först ut är en paneldiskussion på temat ”Nya teknologier och framtidens järnväg” där Mark Bunger från InnovationLab, Maria Signal Martebo från Alstom Transport och Fredrik Nordström från Bombardier Transportation medverkar. Tid: måndag 2 juli kl 14.30 – 15.30. Läs mer

Våra andra två egna arrangemang går bägge av stapeln på tisdagens morgon. Redan klockan 08.00 börjar vi med att diskutera behovet av nya stambanor för järnvägen. I panelen medverkar såväl Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) tillsammans med representanter för bland annat SJ, Västsvenska handelskammaren och IKEA i Älmhult. Läs mer

Därefter, kl 09.00 följer en paneldiskussion om godset, och hur vi kan öka gods på järnväg med 100 procent till år 2030. Även här medverkar Lena Erixon och Karin Svensson Smith, men denna gång får duon sällskap av Green Cargos vd Jan Kilström och ABB:s logistikchef Anna-Karin Larsdotter. Läs mer

Bland andra intressanta programpunkter återfinns ett som arrangeras av Europaparlamentets svenska kontor och som har rubriken ”Nollutsläpp i transportsektorn – hur når vi dit och hur kan EU bidra?” där vår egen Gustaf Engstrand medverkar tillsammans med bland annat europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP). Måndag den 2 juli kl 12.00. Läs mer

Frågan om hur näringslivet kan minska sin klimatpåverkan tas upp i ett panelsamtal som Hagainitiativet arrangerar tillsammans med bland annat Världsnaturfonden. Panelen består av alltifrån riksdagsledamöter från såväl (M) som (V) till Green Cargos vd Jan Kilström samt Lars Appelquist, vd för Löfbergs. Tisdag 3 juli kl 11.45. Läs mer

Snabba tåg och behov av höghastighetsbanor är också en het fråga i Visby. Här arrangerar exempelvis Oslo-Stockholm 2.55 ett seminarium på måndagen med rubriken ”Hur kan en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm bli verklighet”? Medverkar gör bland annat SJs vd Crister Fritzon, MTR:s infrastrukturchef Cornelis Harders och Norges ambassadör i Sverige Christian Syse. Läs mer

”Trängsel på spåret – hur får vi infrastrukturen att räcka till allt vi vill?” är rubriken på SJ:s egna seminarium där bolagets vd tillika vår ordförande Crister Fritzon medverkar Måndag 2 juli kl 12.30. Läs mer

Investeringar av infrastruktur i landet

Flera kommuner och regioner bjuder in till samtal om vikten av investeringar i infrastruktur i deras respektive delar av landet.

Här är några axplock:

Västra götalandsregionen vill diskutera om Sverige har råd att vänta på tåget, och diskussionen går av stapeln på måndag den 2 juli kl 12.00. Läs mer

Även Västsvenska handelskammaren vill prata tåg, och då utifrån rubriken ”Dyra stickspår eller nya stambanor”. I den namnkunniga panelen för seminariet medverkar bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth. Onsdag 4 juli kl 13.30. Läs mer

Malmö stad bjuder in till samtal om varför den så kallade Öresundsmetron behövs. Tisdag 3 juli kl 09.00 Läs mer

Region Norrbotten och Pajala kommun vill inte vara sämre, och bjuder in till samtal om hållbara transportlösningar för industrin i norra Sverige. Måndag 2 juli kl 12.30. Läs mer

Även Norrbotniabanan har bjudit in till samtal, och då under vinjetten hur framtidens kompetensförsörjning hänger ihop med bland annat infrastrukturen.  Onsdag 4 juli kl 15.15. Läs mer

Hur kan vi utveckla järnvägssystemet för att minska trafikstörningarna och hålla jämna steg med samhällets behov av hållbara, effektiva transporter? Det vill Strukton Rail diskutera på tisdagen den 3 juli kl 09.00. Läs mer

Ett annat spännande ämne är om det nu, 150 år senare, är dags för en ny våg av nya stationsbyggen runt om i landet. Jernhusen är en av arrangörerna för detta samtal, som går av stapeln på onsdagsmorgonen den 4 juli kl 08.15. Läs mer

Hur kan tågtrafiken utvecklas till det smartaste alternativet för långdistansresor? Det undrar Trivector AB som bjudit in till ett seminarium på onsdagen den 4 juli kl 09.00. Medverkar gör bland annat Måns Andersson Torp från Facebookgruppen ”Tågsemester” som vi uppmärksammat i ett tidigare nyhetsbrev. Läs mer

Även PostNord vill prata järnväg. Är snabba, billiga och hållbara transporter en omöjlig ekvation? Det är temat för en paneldiskussion där bland andra Green Cargo medverkar. Onsdag 4 juli kl 10.00. Läs mer

Sist men inte minst bjuder Brottsförebyggande rådet in till ett samtal om trygghet och säkerhet i resecentrum och stationsmiljöer.  Medverkar gör bland annat Emma Stenholm från MTR och Michael Englund från Jernhusen. Fredag 6 juli 13.30. Läs mer