Hoppa till innehåll

Effektiv kollektivtrafik är förutsättning för hållbart samhälle

Kollektivtrafiken är viktig för unga. Det är också viktigt att inte glömma bort landsbygden i diskussionen om kollektivtrafik. Det sa ungdomspolitikerna om kollektivtrafikens framtid på Tågföretagens seminarium ”Fyra av tio resor ska ske med kollektivtrafiken – vad krävs för att nå dit?” under den 6 juli i Almedalen. Seminariet hade nästan 100 personer i publiken.

Deltagare i ungdomspolitikerpanelen var Oscar Berggren, förbundsstyrelsen CUF, Simon Attefall, förbundsstyrelsen KDU, Olle Johnsson, 2:e vice förbundsordförande LUF, Oskar Brusell, förbundsstyrelsen MUF, och Robin Lennartsson, internationell sekreterare SDU.

Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen har tillsammans tagit fram programförklaringen för kollektivtrafiken. En effektiv och attraktiv kollektivtrafik är en förutsättning för ett hållbart samhälle och varje person som kliver ur bilen och på bussen eller tåget minskar sin klimatpåverkan. Eftersom långt över 90 procent av kollektivtrafiken redan drivs med el eller förnybara drivmedel innebär det att varje ökning av andelen resande med kollektivtrafik bidrar till minskade utsläpp.

På scen presenterades programförklaringen av Martin Pagrotsky, vice ordförande Sveriges Bussföretag och vd Nobina, Kristoffer Tamsons, (M) ordförande Svensk Kollektivtrafik och trafikregionråd Stockholm samt Henrik Dahlin, vice ordförande Tågföretagen och vd MTR Nordic.

Du kan läsa hela programförklaringen och de åtgärder som görs på kollektivtrafiken.se.