Hoppa till innehåll

Student­innovationstävling inom persontrafik

Under eventet Persontrafik i Stockholm den 25-27 oktober arrangerar branschorganisationerna tävlingen ”Branschutmaningen” där studenter från universitet och högskolor får chansen att klura och ge sina lösningsförslag på kollektivtrafikens olösta problem. Uppdraget löper över 48 timmar och blir ett utmärkt tillfälle för branschen att visa studenterna vilken spännande och omväxlande bransch vi jobbar i.

Vilka utmaningar kan det handla om? Vi tror att det finns många olika problem i branschen som tål att synas av studenterna. Det kanske kan handla om trafikplanering, hur man minskar trängsel och ökar framkomlighet, hur man attraherar personal till branschen, hur man kommunicerar med resenärerna, tekniska lösningar som skulle underlätta för personal, kunder och personer med funktionsnedsättning eller något helt annat som ni kan ha nytta av att få löst!

Kriterierna för studenternas uppdrag rör sig om uppfinningsrikedom/innovationshöjd, kund-/resenärsnytta, social samhällsnytta, resurs- och miljönytta, verksamhetsnytta samt genomförbarhet. Inspireras gärna av Branschens programförklaring på www.kollektivtrafiken.se.

De erfarna facilatorerna Nicklas Lemon från Green Assets Wallet och Thomas Kirkegaard från Influence leder aktiviteten under dygnen för att det ska bli så givande och effektivt som möjligt.

För dig som är student

Det här är ett gyllene tillfälle för dig som student att på ett snabbt sätt knyta direktkontakt med såväl representanter för landets hela kollektivtrafik, som med en lång rad leverantörer till branschen. Kanske hittar du här din kommande arbetsgivare? Du får också en värdefull erfarenhet i praktiskt innovationsarbete som du kommer att ha nytta av i din fortsatta personliga utveckling. Metodiken vi använder är baserad på ledande praxis inom innovationsledning, designtänk och kollektiv intelligens. Belöningen för de bidrag ni jobbar fram ligger sedan i att det kommer att finnas ett åtagande av branschen att jobba vidare med de förslag som bedöms som mest relevanta.

Så här går branschutmaningen till:

Organisationer som är medlemmar i någon av branschorganisationerna Svenska TaxiförbundetSvensk KollektivtrafikSveriges BussföretagTågföretagenSamtrafiken och SKR har möjlighet att delta.

Problemställningen med tillhörande bakgrund och förklaring sänds in senast 4 oktober. På Persontrafik samlas studenterna på förmiddagen den 25 oktober och har därefter 48 timmar på sig att i grupper tillsammans lösa/komma vidare med insända problemställningar. Vi önskar att en representant för varje utmaning finns plats den 25 oktober klockan 13 på Persontrafikmässan för att kunna svara på frågor och stötta studenterna när de kör igång. Det är också önskvärt att delta lite senare under dagen när kompletterande frågor dykt upp.

Den 27 oktober klockan 9.00 presenteras studenternas förslag på lösningar av branschutmaningarna på Mingelytan och lösningarna överlämnas då formellt till problemägarna. Klockan 11.30 samma dag presenterar en branschsammansatt jury sina bedömningar av förslagen. Efter uppdraget kommer lösningsförslagen att vara tillgängliga för branschorganisationerna och deras medlemmar. På så sätt får hela branschen chans att ta del av lösningsförslagen och de goda idéerna.

För branschaktörer

Vill din organisation få hjälp att komma vidare med något problem eller utmaning? Skicka in dina branschutmaningar senast den 4 oktober via den här länken.

Har du några frågor innan du skickar in dina utmaningar är du välkommen att skicka dem till Mattias Andersson eller Jonas Kempe.