Hoppa till innehåll
Anna Grönlund och Johan Wadman på scen Kollektivtrafikdagen 2023

Uppåtgående siffror för kollektiv­trafiken ger hopp

Färska siffror visar på en kollektivtrafik som är på rätt väg – första kvartalet 2023 landar kollektivtrafikens marknadsandel nu på 32 procent av de motoriserade resandet, berättade Svensk Kollektivtrafiks vd Johan Wadman som tillsammans med Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag på Kollektivtrafikdagen den 11 maj. Tillsammans med Tågföretagen driver organisationerna att 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva år 2030.

Johan Wadman gav en överblick över hur kollektivtrafiken förändrats från pandemin till idag.

− Pandemin ändrade förutsättningarna för resandet och vår marknadsandel rasade ner. Trots det fortsatte vi att köra för alla de som också under pandemin behövde komma till arbete och skola, vi upprätthöll vår viktiga samhällsbärande funktion. För att nå vårt nya gemensamma branschmål behöver vi nu tydligt visa på våra fördelar. Kollektivtrafiken i sig är nära nog helt fossilfri och reser vi tillsammans är vi mer energieffektiva och det är hållbart för samhället.

Fortsatt är dialogen med regeringen och EU:s beslutsfattare viktig poängterade både Anna Grönlund och Johan Wadman som fortsätter jobba med projektet tillsammans med Pierre Sandberg, vd Tågföretagen för att öka kollektivtrafikens marknadsandel.