Kompetensförsörjning+1
Tågföretagen välkomnar MYH:s områdesanalys för järnvägen
Järnvägsbranschen har ett brett kompetensbehov. Förutom lokförare behövs järnvägsteknisk kompetens som till exempel tågtekniker, järnvägsingenjör och signaltekniker.
Lokförarutbildningen i Sverige är en yrkeshögskoleutbildning som bedrivs tillsammans av bransch och skola. Halva tiden är praktik, LIA, förlagd hos tågoperatörerna. Nedan hittar du utbildningsplan och information om LIA.
Tågföretagen har arbetat fram en utbildning för lokförare med kvalitativt innehåll som uppfyller branschens behov av grundutbildade lokförare. Efter grundutbildningen tar den operatörsspecifika utbildningen på respektive företag vid. Arbetet med förvaltning och utveckling av styrande och stödjande dokument kopplade till utbildningen bedrivs i en utbildningsgrupp med representanter från både bransch och skola med Tågföretagen som sammankallande.
Lokförarutbildningen bedrivs i YH-regi, varför branschen även har regelbunden dialog med Myndigheten för Yrkeshögskolan för att kommunicera rätt behov av utbildningsplatser. Grundutbildningen är 44 veckor varav halva tiden är förlagd praktik hos operatörerna, så kallad LIA.
Arbetet som lokförare omfattar en rad kvalificerade arbetsmoment som ställer krav på specifik yrkeskompetens och specialiserade kunskaper. Lokföraren framför järnvägsfordon som tåg, spärrfärd och växling inom den befintliga infrastrukturen. Framförandet sker i avancerat tekniska fordon utifrån givna trafikeringsregler. Lokföraren har en central roll med ett framförande med hög säkerhet och service som utgångspunkt. Utbildningens kompetenskrav säkerställer lokförarens yrkeskompetens för att:
Skolorna har enats om en LIA-handbok med gemensamma bedömningskriterier som ligger till grund för betygen. Som ytterligare ett steg i kvalitetssäkringen av LIA:n har branschen tagit fram en LIA-logg som mer detaljerat beskriver vad eleven har gjort på sin LIA. Tanken är att loggen ska fungera som ett underlag för framtida arbetsgivare att lättare forma den operatörsspecifika utbildningen. LIA-handboken är skolans betygsgrundande material medan LIA-loggen är elevens eget material och ansvar.
LIA-loggen är till för elever på YH-utbildningen för blivande lokförare. Den fungerar som ett underlag för framtida arbetsgivare att lättare forma den operatörsspecifika utbildningen. LIA-loggen är elevens eget material och ansvar.
Loggboken ligger på Google drive.
För att använda den finns det två alternativ:
Om du använder Google drive kan du enkelt använda loggboken på mobilen, antingen via webben eller via Googles egna appar Google drive och kalkylark. Det blir enkelt att ha med den ut på LIA:n och fylla i den direkt.
Operatörer och skolor har även ett samarbete med VTI i vidareutvecklingen av den lokförarsimulator som används av både operatörer och skolor i undervisningen.
Kompetensförsörjning+1
Järnvägsbranschen har ett brett kompetensbehov. Förutom lokförare behövs järnvägsteknisk kompetens som till exempel tågtekniker, järnvägsingenjör och signaltekniker.
EU och Internationellt+3
EU-ordförandeskapet, som förberetts under en tid, är nu äntligen i full gång. Ett första möte mellan regeringen och kommissionen avlöpte i Kiruna i veckan. EU:s högsta beslutsfattare fick en inblick i vad den stora industriboomen i norr innebär.
Lokförarutbildning
Resultatet i den senaste ansökningsomgången inom YH-program är klar. Av de 13 lokförarskolor som ansökt om att få starta utbildning med start under hösten 2023 fick 9 skolor beviljat.
Kompetensförsörjning+1
Den senaste tiden har vi kunnat notera en ökad trend både vad gäller godstransporter och intresset för tågresande. I takt med detta ökar även behovet av kompetens inom tåg-och järnvägsbranschen.
Branschexpert
+46 8 762 69 98
+46 73 088 89 21
linda.ekholm@tagforetagen.se
Stockholm