Tillsammans för tåg i tid, TTT
Bangården – ett nav för punktlighet
Bangårdarna är själva navet som våra godstransporter kretsar kring. Här läggs också grunden för punktligheten på järnvägen. Går något snett märks det direkt.
Idag når drygt nio av tio tåg sin slutstation senast fem minuter efter tidtabell. I samhället idag är punktlighet ett återkommande samtalsämne och även mindre störningar kan få stort utrymme i medier, både sociala och redaktionella. Resenärer ska känna tillit till att tågen går som de ska och kommer fram i tid. Det är en grundförutsättning för järnvägen.
För att resenärerna ska vara nöjda med punktligheten samlas hela branschen för att efter tre grundläggande principer öka punktligheten och i förlängningen förtroendet för järnvägen. De är:
Det övergripande målet för järnvägsbranschen är att 95 procent av alla tåg ska ankomma sin slutstation senast fem minuter efter ordinarie tidtabell.
Tillsammans för tåg i tid, TTT
Bangårdarna är själva navet som våra godstransporter kretsar kring. Här läggs också grunden för punktligheten på järnvägen. Går något snett märks det direkt.
Tillsammans för tåg i tid, TTT
Tiden, och punktlighet, har varit viktig i järnvägens historia. Redan 1876 fick alla järnvägsstationer gemensam tid och sedan dess förväntades tågen komma och gå i tid.
Infrastruktur+1
Vi har i år redovisat den bästa punktligheten för järnvägen sedan 2013! Definitionen av punktlighet är att tåget ska anlända till sin destination inom 5 minuter från den tid som står angiven i tidtabellen.
Godstrafik+4
Järnvägsbranschens Samverkansforum, JBS, resultatkonferens samlade den 7 maj hela branschen samlades med cirka 150 deltagare. Att nå de uppsatta målen kring punktlighet, kapacitet och robusthet tar tid.
Tillsammans för tåg i tid, TTT, är ett samarbete mellan järnvägsbranschens aktörer inom ramen för Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS. Syftet med samarbetet är att sätta järnvägssystemets funktion i fokus och bidra till att öka punktligheten. Arbetet för att förbättra punktligheten sker systematiskt och långsiktigt. Det sker synligt och transparent.
Varje år sker en utvärdering av arbetet som redovisas på en resultatkonferens.
Parter i samarbetet är Jernhusen, Västtrafik, Svensk Kollektivtrafik, Skånetrafiken, Region Stockholm, Swedtrain, Trafikverket och Tågföretagen.