Vilken kraftsamling Trafikverket!

I tisdags vid midnatt öppnade trafiken på Södra stambanan igen efter branden i Hässleholm. Därmed blev avstängningen mindre än en vecka mot prognosticerade cirka tio dagar. Trafikverket och entreprenörerna som har jobbat intensivt för att återställa anläggningen förtjänar en eloge. Personalen jobbade treskift med 30 personer i taget, en sällan skådad akutinsats. Det är glädjande att se att branschen kan kraftsamla på detta sätt i pressade lägen.

Resenärernas tålamod har återigen prövats denna sommar. Hässleholmsbranden och renoveringen av Getingmidjan i Stockholm är exempel på det. Men vi lär oss. Branschen blir bättre på störningshantering och samtidigt kan skönjas en trend där resenärerna mer och mer förstår utmaningarna med en sliten anläggning och behoven av upprustningsarbeten som gör vår järnväg mer robust. Samtidigt ökar samverkan och sammanhållning hos drabbade resenärer och ofta även med den pressade personalen. Niklas Orrenius skriver träffsäkert om det i dagens DN.

Avbrottet på Södra stambanan pekar dock alltför tydligt på sårbarheten i järnvägssystemet. Tankarna går till det klimatutmanade Grönland som visserligen inte har någon järnväg. Men nog ligger väl en svensk satsning på snabb utbyggnad av nya stambanor – med stöd av gröna obligationer och klimatsmart byggande – närmare än ett amerikanskt köp av världens största ö? En trumpen ordlek ligger inte långt bort.

I veckans nyhetsbrev har vi samlat media från de senaste veckorna. Och om ni inte hunnit läsa förra veckans artiklar med reflektioner från årets Almedalen, så finns de här.

Läsa hela nyhetsbrevet