Hoppa till innehåll

Gustaf Engstrand från Tågföretagens kansli kliver på i Malmö tillsammans med Ted Söderholm, vd Green Cargo och ordförande i Tågföretagen, Madeleine Raukas, vice vd SJ, Pär Helgesson, ansvarig samhällskontakter SJ, Henrik Dahlin, vd MTR, Joakim Sundh, vd MTRX. På tåget kommer de att träffa Kristian Schmidt, chef landtransporter DG Move, Maja Bakran, biträdande generaldirektör DG Move och Pat Cox, koordinator ScanMed-korridoren. De kommer också ha samtal med Jakop Dalunde, EU-parlamentariker, och de svenska politiker från Trafikutskottet som åker med tåget. På tåget sker också flera seminarier om bland annat samverkan inom det svenska järnvägssystemet, det europeiska forskningsprogrammet Shift2rail samt godstransporter och innovation. Det blir en intensiv mötesdag för alla inblandade.

Runt omkring tåget sker många olika arrangemang och möten. Bland annat Trafikverkets webbinarium om godstransporter bidrar till att binda samman Sverige med kontinenten, utställningen på tåget som går att se vid de längre stoppen, bland annat imorgon lördag då tåget står inne på spår 10 mellan kl 9.15-12.45. Under lördag förmiddag arrangerar vi tillsammans med Bottniska korridorren, Byggföretagen och Mälardalsrådet ett samtalsseminarium om järnvägen. Imorgon lördag kl 13.07 lämnar tåget Stockholm och gör stopp i Norrköping bland annat där det kommer att vara ett samtal kl 15.00-15.30 om Ostlänken arrangerat av Norrköpings stad. Sedan åker tåget vidare ut i Europa för att landa i Paris den 7 oktober.

I kommande nationell plan, ser Tågföretagen fram emot att Trafikverket ger en samlad bild av järnvägsstråk och noder av betydelse för resande- och godstransporter på järnväg. Tågföretagen har idag lämnat ett inspel till Trafikverket som inkluderar ett antal medskick kopplade till arbetet med förslag till nationell plan som ska presenteras i november 2021. Tågföretagen bidrar också med en prioritering av större investeringar och åtgärder i järnvägssystemet. Se separat artikel

Trevlig helg!