Hoppa till innehåll

Vår uppmaning till riksdagspartierna och regeringen är tydlig: Ersätt reseavdraget med en färdmedelsneutral skattereduktion för arbetsresor. Det skriver 2030-sekretariatet och dess samarbetspartners i en debattartikel i Dagens samhälle den 21 januari.

Budskapen från klimattoppmötet i Glasgow var tydliga: Omställningen går för långsamt. Fossila bränslen måste fasas ut snabbare. Produktion och användning ska inte subventioneras. Slutsatserna gäller även transporter som står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp.

Billiga fossila bränslen har gjort att bilen premierats i fysisk planering, skattesystem och regelverk. Det måste nu omvärderas. Teknikutveckling, nya drivmedel och elektrifiering är positivt — men räcker inte. Även beteendeförändringar krävs.

Läs hela debattartikeln på dagenssamhalle.se