
Stort mediafokus
Det har nog inte undgått någon att det varit ett stort medialt fokus på järnväg den gångna veckan, särskilt SVT som under tre dagar pushat ut nyheter kring den oroväckande – men inte förvånande – underhållsskulden om 91 miljarder, effekten av förseningar för godstrafiken på Sveriges ekonomi (med referens till Omtag svensk järnvägs rapport) och järnvägsreparationer som går för långsamt samt intervju med infrastrukturminister Andreas Carlson i Aktuellt.
Tågföretagen har lyft fram frågan om den enorma underhållsskulden under många år. Det är bra att det eftersatta underhållet nu uppmärksammas – såväl medialt som hos regeringen – men det kräver också konkreta åtgärder, helst igår, inte minst med hänsyn till det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i.
Ministern har lyft fram sin förväntan om vässat underhåll, exempelvis effektivare utförande, utvecklade metoder och modernare maskinpark. Det är bra eftersom mycket av det som efterfrågas redan finns tillgängligt som inspiration från andra länder. Underhållsåtgärderna skulle kunna utföras i snabbare takt och Trafikverket skulle på lite sikt kunna ”mäkta med” fler underhållsåtgärder med ökade resurser. I det läget skulle ökade budgetmedel till järnvägsunderhållet kunna realisera en avbetalning av hela underhållsskulden under några få år.
Huvudfokuset är på underhållet, vilket är helt rätt. Men vi får inte heller glömma behovet av ökad kapacitet. Ministern nämnde på Järnvägsbranschens samverkansforums, JBS, stora konferens i veckan att mindre trimningsåtgärder ger stor effekt på kapaciteten på järnvägen och har även öppnat upp för alternativ finansiering, vilket är bra. Men tiden är knapp. Även här kan ny – existerande – teknik och kompetens nyttjas mer effektivt, både för mindre och större åtgärder.
Stoppa förfallet av svensk järnväg
Politikens kortsiktighet har försatt oss i en situation där järnvägens skick och kraftigt höjda banavgifter hotar Sveriges konkurrenskraft. Nu krävs ansvarsfullt underhåll av befintlig infrastruktur.
Läs artikeln på di.se
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) om tågkrisen: ”Inte acceptabelt”
Över 200 rapporterade fel om dagen och en rekordlåg punktlighet. De svenska järnvägarna är i kris, visar en ny granskning av SVT. – Det är inte acceptabelt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).
Läs artikeln på svt.se
Drygt 200 fel på järnvägen – varje dag: ”Den är sjuk”
Sprucken räls, nedrivna kontaktledningar och trasiga växlar – förra året anmäldes 73 649 fel på järnvägen, vilket är den högsta noteringen på flera år. Järnvägen slits snabbare än vad Trafikverket åtgärdar den och underhållsskulden växer.
Läs artikeln på svt.se
Regeringen måste åtgärda bristerna i norra Sverige
För första gången sedan andra världskriget bedöms Sveriges läge så utsatt att ett regelrätt krig inte kan uteslutas. Den militära beredskapen byggs nu upp i snabb takt. En fara är att det civila samhällets infrastruktur som är en förutsättning för ett fungerande militärt försvar, inte rustas i samma takt, skriver företrädare för näringsliv och politiken i mellersta Norrland.
Läs artikeln på altinget.se
Malmbanan – en av de värst drabbade sträckorna i Sverige
Stor kapacitetsbrist och mängder med fel på Malmbanan gör att industrin i Norrbotten förlorar enorma summor pengar. – När tågen står still här uppe tappar industri- och turistnäringen miljarder, säger Janus Brandin, utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.
Läs artikeln på svt.se
Förseningar i järnvägsnätet drabbar företag
Näringslivets transportråd varnar för att bristerna i järnvägsnätet hämmar Sveriges tillväxt.
Lyssna på inslaget på svtplay.se
Rekordsatsning på järnvägsunderhåll
Trafikverket satsar i år 16 miljarder kronor på 1 700 projekt för underhållet av järnvägarna i Sverige. Det är tio procent mer än förra året.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Intensiv banarbetssäsong väntar
Årets banarbetssäsong ser ut att bli den mest intensiva någonsin. I januari startade en omfattande upprustning av Västra stambanan och under 2025 genomför Trafikverket fler än 1700 jobb över hela landet.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Förstärk järnvägen från Göteborgs hamn
Göteborgs hamn är helt avgörande för försörjningen av Sverige, Norge och Finland inte bara i fredstid utan också under kris och krigsförhållanden. Från Kaliningrad kan sjömålsrobotar effektivt stoppa civila fartyg från att ta sig in i Östersjön. När Östersjöhamnarna inte kan utnyttjas får hamnarna på Västkusten svara för huvuddelen av försörjningen och Göteborgs hamn får en avgörande betydelse för försörjningen. Det menar Per-Olof Bentley.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Därför vill ingen köra pendeltågen i Stockholm
Pendeltågen är en livsnerv för Stockholm – men ingen vill köra dem. Nu har upphandlingen pausats eftersom Region Stockholm bara har fått in ett anbud. Enligt operatörerna beror det på att SL ställer orimliga krav.
Läs artikeln på dn.se
I fokus: Därför krisar den svenska järnvägen
Svenskarna åker i dag tåg som aldrig förr, men vi gör det på en järnväg som är gammal och sliten. Förseningarna blir bara fler och fler och kostnaderna för det eftersatta järnvägsunderhållet har vuxit till 91 miljarder kronor. En summa som bara fortsätter att stiga. Hur hamnade vi egentligen här – och går den svenska järnvägen att rädda?
Se inslaget på svt.se
Här är de värst drabbade tågsträckorna
Under 2024 orsakade över 15 000 fel på tågbanan förseningar i gods- och persontrafiken på den svenska järnvägen. SVT har kartlagt var felen inträffade och vad de bestod av.
Läs artikeln på svt.se
Järnvägsreparationer går långsamt – ny teknik används inte
Den svenska järnvägen slits snabbare än vad den åtgärdas, och enligt Trafikverket skulle förnyelsetakten behöva flerdubblas om underhållsberget ska kunna betas av. Samtidigt beskriver järnvägsaktörer att många arbeten görs med långsammare teknik än nödvändigt.
Läs artikeln på svt.se