Hoppa till innehåll
Almega Sök
tåg vid station ovanifrån

Årsmöte med besök av statssekreteraren

I veckan höll Tågföretagen årsmöte, med statssekreterare Johan Davidson från Infrastrukturdepartementet som inbjuden huvudtalare. Ett mycket uppskattat besök med öppen och bra dialog. Statssekreteraren tog bland annat upp underhållet och vikten av bättre och innovativa upphandlingar i syfte att påskynda och effektivisera underhållsarbetet. I sammanhanget noterar vi Innovationsföretagens färska rapport med tio råd om hur detta kan förfinas ytterligare.

Tågföretagen har länge arbetat för bättre balans i avtalsvillkoren mellan Trafikverket som underleverantör till tågföretagen och statssekreteraren bekräftade vid årsmötet att vi behöver komma längre i detta arbete. Uttalandet är hoppingivande eftersom väl balanserade villkor med rimligt ansvarsutkrävande har en direkt bäring på effektiviteten och konkurrenskraften i den svenska avreglerade järnvägen. Statssekreteraren, som är nationalekonom i grunden, lämnade därtill besked om karaktären på samhällsekonomiska kalkyler. Uträkningarna ska ses som vägledande, samtidigt som det finns brister i modellen och en rad andra hänsyn att ta vid beslut om utbyggnad av infrastrukturen.

Tågföretagen passade också på att tacka regeringen för det tydliga och heltäckande uppdraget till Trafikverket om att utreda hur ett statligt stöd till investeringar i ERTMS-ombordutrustning ska genomföras, något som Tågföretagen arbetat för i närmare 20 år. Tågföretagen framhöll med emfas värdet av att medfinansieringen i själva verket är absolut nödvändig för att staten ska kunna behålla greppet om utrullningsplanen för ERTMS under kommande årtionden. Trafikverkets konsulter har nyligen rivstartat arbetet med att utreda kostnadsposter och uppdraget ska levereras till regeringen senast den 30 september. 

225 miljarder i förlorad nytta

Innovationsföretagen har släppt en ny rapport som visar att produktiviteten inom bygg- och anläggningsbranschen minskat och vittnar om stora brister i hur resurser används kring investeringar och underhåll. Hade det nyttjats bättre hade 225 miljarder kronor kunnat frigöras till infrastruktursatsningar de kommande 12 åren. Några av åtgärderna som föreslås är att främja innovativa upphandlingar och dra in tekniska konsulter tidigare i processer, något som Tågföretagen och Innovationsföretagen debatterat om tidigare i år. Läs mer

Från trängsel till tillväxt – Tio allvarliga flaskhalsar på järnvägen

Den 4 juni kl 8.30 bjuder Omtag Svensk Järnväg in till ett frukostseminarium om hur riktade åtgärder i infrastrukturen kan underlätta för arbetspendling och industrins konkurrenskraft. De har intervjuat experter och transportköpare och identifierat tio allvarliga flaskhalsar i järnvägssystemet. Läs mer och anmäl dig

Tågföretagen söker en senior näringspolitisk expert

Vill du vara med och skapa förutsättningar för en hållbar samhällsutveckling? Vill du arbeta för en kraftfull bransch som utvecklar Sverige? Vi söker nu en ny kollega till vårt kansli som vill vara med och forma framtiden inom tågbranschen i en roll som näringspolitisk expert. Läs mer

Medielänkar vecka 20

Regeringen vill få ”samlad bild” i godskonflikt

Det aviserade godstransportpaketet från höstbudget rullas nu ut. Förutom att Trafikverket ska ge sig själva en hemläxa, ska kapaciteten för tung trafik i det icke-statliga näten kartläggas och Trafikanalys reda i ett getingbo på järnvägsgodsområdet.
Läs artikeln på altinget.se

Här planeras för Sveriges första järnväg på pelare i luften

Sveriges första längre järnvägssträcka där rälsen dras i luften på höga pelare genom landskapet planeras för Nobelbanan, en del av en tänkt snabb järnväg mellan Stockholm och Oslo. Samtidigt läggs ett förslag till finansiering där ett bolag bygger och driver järnvägen i 30 år innan den överlämnas till staten.
Läs artikeln på dn.se

Utnyttja Fehmarn Bält eller säg adjö till Europa

När Fehmarn-Bält tunneln öppnar år 2029 får Sverige en direktkoppling till kontinenten. I Danmark och Tyskland har man insett potentialen av tunneln. I Sverige ser vi inte samma insiktsfullhet. Utan krafttag är risken stor för att vi hamnar i skuggan av Europa, skriver Linda Nilsson, vd Norrbottens handelskammare, Göran Cars, professor samhällsplanering och Mattias Josefsson, vd Europakorridoren.
Läs artikeln på di.se

Ny rapport: Byggbranschen kan spara miljarder på ökad produktivitet

Produktiviteten i bygg- och anläggningsbranschen är sämre än för 25 år sen, särskilt när det gäller infrastrukturbyggen, visar en rapport från Innovationsföretagen.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se

Finlands järnväg ska anpassas till europeisk standard

Målet är att ombyggnadsarbetena av det finska järnvägsnätet ska komma igång i början av 2030-talet med start i norr.
Lyssna på inslaget på sverigesradio.se

1200 miljarder skäl att tänka nytt

Läs Fredrik Bergström, ek. dr, fristående expert och rapportförfattare, spaning på Linkedin.

225 miljarder i förlorad nytta – Tio reformer som kan vända krisen i transportinfrastrukturen

Satsningar på svensk transportinfrastruktur hotas av låg produktivitet – ny rapport föreslår tio åtgärder för att rädda miljardinvesteringar.
Läs Innovationsföretagens rapport på innovationsforetagen.se

Kaos i containertrafiken

All trafik till containerbangården i Skandiahamnen i Göteborg låg nere under nästan en vecka. Godstågsbolagen försöker nu köra ikapp men har svårt att få tåglägen.
Läs artikeln på jarnvagar.nu

Tre förslag som gör skogsindustrin och Sverige starkare

Den globala handeln och klimatomställningen är hotad. Vi inom skogsindustrin vill spela en roll för att stärka Sveriges kamp för fri handel, motståndskraft och grön omställning. Här är tre konkreta inspel som skulle stärka skogsindustrins konkurrenskraft, skriver Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna.
Läs artikeln på di.se

Nya ERTMS-sträckan inkopplad på Malmbanan

Den 6 maj utökades området som har det nya signalsystemet ERTMS på Malmbanan. Det sträcker sig nu från söder om Gällivare till ännu längre norr om Kiruna. Läs artikeln på dagensnaringsliv.se

Vätgas är framtiden för Väte Rail

Framtiden är vätgasdriven för Väte Rail. I veckan visade tågbolaget och lokuthyrningsföretaget Hankavik upp det första av flera vätgasdrivna lok som kommer att köras av Väte Rail.
Läs artikeln på transportnet.se

Så byggdes Sveriges järnväg och så kan den göras bättre

Hur mår den svenska järnvägen? Är den sjuk eller frisk? Vetenskapsradion tar tempen på det svenska järnvägsnätet.
Lyssna på Vetenskapsradion på sverigesradio.se