Hoppa till innehåll
Enligt beslut från Transportstyrelsen kommer avsnittet i JTF om hjulskador att ändras från och med 2012‑12‑09. I stället ska Infrastrukturförvaltarna ange villkoren för hjulskador på deras spår. Det står i remissen ”BVS 1586.68 – Banöverbyggnad – Hjulskador – Gränsvärden och krav på åtgärder”.
Järnvägsföretagen ska likaså ha normer för tillåtna hjulskador i sina säkerhetsbestämmelser men också regler som anger vilka åtgärder som ska vidtas:

  • om en hjulskada överskrider ett gällande gränsvärde, eller
  • om ett larm från en hjulskadedetektor överskrider ett gällande gränsvärde.

Arbetet med att ta fram villkor för hjulskador på deras spår pågår hos Trafikverket. En remissutgåva av BVS 1586.68 är utsänd och Branschföreningen Tågoperatörerna avser att besvara den. Det finns i remissen några förändringar föreslagna.

Tillåten längd på en hjulplatta är satt till 60 mm. Man har också föreslagit ett gränsvärde för stoppande fel för fordon med hjulskador som, vid en passage av en hjulskadedetektor, överstiger en uppmätt kraft på 350 kN.

Våra erfarenheter av hjulskadedetektorerna visar att de behövs men att de samtidigt skapar störningar då fordon stoppas på linjen. Antalet stopp på linjen kan begränsas om detektorernas varningsfunktion aktiveras och att gränsvärdet för larm läggs på rätt nivå. (Endast två av detektorerna har varningsfunktionen i drift. Övriga detektorer fick sina varningslarm avaktiverade då Trafikledningen inte mäktade med mångfalden av alla larmen)

Tågoperatörerna svarar på remissen

Branschföreningen Tågoperatörerna arbetar med ett remissvar av BVS 1586.68 med stöd av SJ AB och Green Cargo. Gruppen består av personal som arbetat tillsammans med Trafikverket i uppföljningar av hjulskadedetektorer under en längre tid.

Remissen behandlar endast gränser för stoppande fel. Vi ser också ett behov av att etablera en dialog med Trafikverket om gränser för varningslarm och hur de ska processas. Den tidigare manuella hanteringen av varningslarm fungerade inte rationellt. Vi ser framför oss en utveckling av rutiner för hur varningslarm ska hanteras och vilka gränser som ska ligga till grund för varningslarmen.  Olika företag kan ha varierande önskemål om gränsvärden men detektorernas varningsgränser blir lika för alla.

Beträffande kravet på Järnvägsföretagens säkerhetsbestämmelser så uppmanas medlemmarna att inför tågplaneskiftet se över sina regler för hjulskador och konsekvenser om gränsvärden överskrids. Vissa nivåer på hjulskador (exempelvis längd på hjulplattor) samt uppmätta krafter från en hjulskadedetektor kan föranleda en lagerrevision.