Hoppa till innehåll

Utvecklingen av centralstationen har kommit ett steg till. Projektet som kallas Centralstaden är både infrastruktur- och stadsutvecklingen av Stockholms centralstation. Nu kan du se det vinnande bidraget, en överdäckning av spårområdet och en fördubblad resenärskapacitet på Sveriges mest centrala plats där 230 000 resenärer passerar varje dag. Det ärframtaget av Foster + Partners, Marge Arkitekter, Land Arkitektur, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders och TAM Group och presenterades av Jernhusen den 18 januari.

− Jernhusens uppdrag är att utveckla trygga, hållbara miljöer över hela landet som gör det kollektiva och hållbara resandet mer attraktivt. För att Stockholms central ska förbli en sådan plats, och för att vi ska kunna möta den kraftiga ökningen av Sveriges tågresande, behöver centralstationsområdet växa, säger Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.

Centralstationen i Stockholm är Sveriges mest centrala plats. En omvandling av både stationsbyggnaden och spårområdet, som däckas över och får nya kvarter i harmoni med gamla Klarakvarteren, blir också nyckeln till att lösa en infrastrukturell utmaning.

Utvecklingsarbetet som pågått sedan 2017 har drivits i nära samverkan med Stockholms stad och Trafikverket. Det utvalda förslaget arbetas vidare som en del av detaljplanearbetet och markerar ett viktigt steg mot det kommande plansamråd, planerat till 2023.

Är du nyfiken på det nya förslaget kan du se den här filmen eller läsa mer på centralstaden.se.