Hoppa till innehåll

Fler och fler människor flyr från kriget i Ukraina. Måndagen den 7 mars aktiverade EU massflyktingdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

Det är många företag och privatpersoner som vill bidra och här följer några tips och råd om ditt företag vill anställa en person som kommit till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Det är möjligt att anställa flyktingar från Ukraina så snart de fått sitt arbetstillstånd.

– Det är dock arbetsgivarens skyldighet att se till att giltiga arbetstillstånd finns samt att anmäla anställningen till Skatteverket, säger Patrick Joyce Almega. Har företaget kollektivavtal måste detta även tillämpas på flyktingar från Ukraina med tidsbegränsade arbetstillstånd.

– En medarbetare som varit lokalanställd i Ukraina och får en anställning på samma företag i Sverige har rätt till villkor och lön enligt svenska avtal, säger Patrick Joyce.

Läs mer om skydd och arbete i Sverige för personer från Ukraina på almega.se

Anställa en person från Ukraina

Vill du anställa en person som kommit till Sverige på grund av Rysslands invasion av Ukraina? Här hittar Arbetsförmedlingens information om vad som gäller.

Registrera lediga jobb på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen utreder just nu vilka verktyg som passar bäst för att arbetsgivare ska komma i kontakt med personer från Ukraina som kan jobba i Sverige. Tills det är klart rekommenderar Arbetsförmedlingen att företagen använder sig av sina nätverk och kontakter för att hitta rätt person (Arbetsförmedlingen den 18 mars).

Tågföretagen följer utvecklingen och uppdaterar informationen löpande.

Anställa personer utanför EU/ESS

Den ryska attacken på Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har givetvis förändrat förutsättningarna för många människor och företag i Ryssland. Detta gäller även i Belarus, genom landets inblandning i konflikten.

– Försämrade livsvillkor i Ryssland och Belarus kan leda till att personer vill lämna även dessa länder.  Eftersom länderna varken är med i EU eller omfattas av EU:s massflyktsdirektiv gäller fortfarande reglerna om arbetskraftsinvandring från tredje land om de vill arbeta i Sverige, säger Patrick Joyce.

Läs mer om att anställa personer från Ryssland på almega.se
Läs mer om arbets­till­stånd för dig som är anställd och medbor­gare i ett land utanför EU
Läs mer om hur Almega kan hjälpa till med snabbhanteringen av arbetstillstånd