Hoppa till innehåll

Kompetensförsörjning

Tågföretagens kompetensförsörjningsarbete fokuserar på målet att järnvägen ska vara en känd och attraktiv bransch med en hållbar kompetensförsörjning.

Arbetet fokuserar på attraktivitet och utbildning, där arbetet genomförs inom respektive område tillsammans med Tågföretagens medlemmar samt inom Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, och utbildningsväsendet. För att klara resursbristen i järnvägsbranschen behöver vi bli fler.

Aktiviteter 2023

 • Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS

  Gemensamma aktiviteter inom JBS för att stärka intresset för branschen hos studenter och yrkesväxlare.

 • Järnvägscollege

  Tågföretagen är representerade i Järnvägscollege styrgrupp, vars främsta uppgift är att stärka och kvalitetssäkra branschens utbildningar inom YH och gymnasiet.

 • Utbildningsrådet för YH-lokförarutbildningen

  Tillsammans med Tågföretagens medlemmar verkar Utbildningsrådet men fokus på YH-lokförarutbildning och dess förvaltning och utveckling.

 • Kompetensförsörjningsenkät

  Varje vår genomför Tågföretagen en kompetensförsöriningsenkät med inriktning lokförare. Detta i syfte att undersöka behovet av kompetens och matcha behovet av utbildningsplatser på yrkeshögskolan.

 • Skolverketsråd för riksrekryterande utbildningar

  Tågföretagen är representerade i Skolverkets råd för riksrekryterande utbildningar med egna examensmål med fokus tågteknisk utbildning.

Artiklar

Läs fler artiklar om kompetensförsörjning

Linda Ekholm

Branschexpert

Stockholm

+46 8 762 69 98 +46 73 088 89 21 E-post

Läs mer