Hoppa till innehåll
I mars 2017 genomförde Almega och Tågoperatörerna en undersökning om hur pensionsavgångarna för lokförare ser ut kommande år. Undersökningen omfattade endast lokförare och skickades ut till 60 företag varav 13 svarade. Antalet lokförare totalt inom Svenskt Näringsliv 2016 var 4 200 och de svarande företagen står för 3 200 förare så svaren omfattar totalt 76 procent av alla förare. Syftet var att kartlägga kompetensförsörjningsbehovet och underlaget ligger även som beslutsunderlag för kommande YH-utbildningar.

2013 genomfördes en enkät och slutsatsen var då att det finns ett rekryteringsbehov av 260 lokförare per år både på grund av ny- och ersättningsrekrytering (pension).

Resultatet av årets enkät, som endast baseras på pensionsavgångar, fördelat på en tioårsperiod ger ett behov av drygt 100 lokförare per år som behöver ersättas. Till detta tillkommer nyrekrytering. Den stora utmaningen under 2017 och 2018 är att hantera praktik för det stora antalet utexaminerade elever samt att trimma in antalet utbildningsplatser till 2019 och framåt.

Tabell

Mer information om utbildningsplan och praktikplatser finns i Almegas rapport.