Hoppa till innehåll
människor som minglar

Förstärkning!

I veckan fick vi efterlängtad förstärkning på kansliet med Elvira Sofiċ. Elvira ska jobba som näringspolitisk expert på Tågföretagen. Välkommen Elvira. Det blev en flygande start med konferensen där vi presenterade vår nya programförklaring för kollektivtrafiken tillsammans med medlemsföretag och företrädare för Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen. Läs mer om Elvira.

Nytt mål som innebär att 4 av 10 motoriserade resor ska vara kollektiva 2030 och en diger åtgärdslista för kollektivtrafikbranschen och politikerna för att nå klimatmålen. Det är resultatet när Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen lanserade sin gemensamma programförklaring den 20 juni. Syftet är att utveckla kollektivtrafiken framåt och öka marknadsandelen av de motoriserade resorna. Och allt finns samlat på en ny webbsida, kollektivtrafiken.se.

Från den 3 juli är vi på plats i Visby för att delta i Almedalsveckan. Tågföretagens seminarium ”Nya beräkningar visar bättre lönsamhet för att bygga ny järnväg” väcker stort intresse och vi har en diger lista med deltagare, i form av experter, trafikpolitiker och vd:ar från Tågföretagens medlemmar. Vid seminariet presenteras tillkommande fakta i form av två färska rapporter. Den första rapporten – en analys från Kreera Samhällsbyggnad tar med effekterna av kraftigt ökad godstrafik på järnväg bland annat genom öppnandet av Fehmarn Bältförbindelsen – visar på en stor nettoförbättring jämfört med tidigare kalkyl. Den andra rapporten är en känslighetsanalys från WSP som utgår från en utbyggnad med landbroar och ändrade resmönster på både delar av och hela sträckan för nya stambanor. När kalkylmodellen laddas med de senaste rönen går den samhällsekonomiska kalkylen från negativ till positiv.

Hur verkställs infraplanen på bästa sätt?

Byggföretagens webbinarium ”Hur verkställs infraplanen på bästa sätt?” ger politikerna i trafikutskottet möjlighet att ge sin syn på några av de mest aktuella frågorna i den nya infrastrukturplanen