
Järnvägen viktig för AB Sverige
I veckan samlades industriföretag, näringslivsföreträdare och tågföretag tillsammans med statssekreterare Johan Davidson och Trafikverkets gd Roberto Maiorana för rundabordssamtal om järnvägens betydelse för industrin och – i slutändan – AB Sverige.
Teman som diskuterades var vikten av tidig planering av underhåll, mer kapacitet utmed tunga transportstråk och industrins kopplingar till järnvägssystemet, snabbare införande av längre och tyngre tåg samt de höjda banavgifternas negativa inverkan på konkurrenskraften och långväga godstransporter. Statssekreteraren instämde i att mer åtgärder och verkstad behövs samt vikten av långsiktighet. Det var också positivt att statssekreteraren betonade att avtalsvillkoren för Trafikverkets leverans av tåglägen har förbättringspotential och att planeringssystemet MPK behöver vidareutvecklas, vars utmaningar Tågföretagen lyft fram sedan införandet år 2023.
Om vi så slutligen riktar fokus mot gränsöverskridande transporter. På Dagens Industris debattsida kommunicerade handelskamrarna i Värmland, Mälardalen och Stockholm om behovet av snabbare tågförbindelser mellan Oslo och Stockholm. Man lyfte bland annat att bristerna på denna järnvägssträcka innebär att 1,4 miljoner flygresor årligen genomförs mellan huvudstäderna och att 1,1 miljoner av resor skulle kunna flyttas över till tåg. P1:s Studio Ett i onsdags behandlade det stora behovet av ökad kapacitet i södra Sverige och norra Tyskland i samband med att Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland byggs klar 2029. Endast om dessa flaskhalsar byggs bort kan norra Europa på riktigt dra nytta av de nya möjligheter den nya förbindelsen skapar. Frågan handlar till stor del om hur Stockholm långsiktigt ser på inkopplingen i EU:s inre marknad och förutsättningarna för beredskapen i norra Europa. Danmark inspirerar – som Timbros PM Nilsson uttryckte saken i sin krönika i DI: ”Det viktigaste är att vi inte får ytterligare 25 år av svenskt stillestånd.”
Slopad förmånsskatt stärker kollektivtrafiken – viktigt för att nå #4av10-målet till 2030
De tre tunga branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen välkomnar regeringens förslag på att halvera förmånsskatten på biljetter i kollektivtrafiken.
Läs artikeln på rt-forum.se
Branschen välkomnar halverad förmånsskatt på kollektivtrafik
Regeringens förslag på måndagen att förmånsskatten på kollektivtrafikbiljetter ska halveras är ett steg i rätt riktning. Det anser branschorganisationerna Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen. De tre organisationerna är engagerade i projektet att fyra av tio motoriserade resor år 2030 ska göras med kollektivtrafik.
Läs artikeln på bussmagasinet.se
Infria löftet om snabbtåg mellan Oslo och Stockholm
I valrörelsen 2022 gav Ulf Kristersson ett tydligt löfte: arbetet för snabbare tåg mellan Oslo och Stockholm skulle inledas under den kommande mandatperioden. Trots detta har mycket lite skett. Nu är det dags att leverera på löftet, skriver företrädare för näringslivet i Värmland, Mälardalen och Stockholm.
Läs artikeln i di.se
Studio Ett om utökad kapacitet i södra Sverige
Myndighet vill se extern granskning av Trafikverkets beslutsunderlag
Extern granskning av beslutsunderlag, synliggörande av livscykelkostnader, samhällsekonomiska analyser av alternativa åtgärder och förbättrade efterkalkyler. Det är några av de åtgärder som Trafikverket bör genomföra för att förbättra kostnadskontrollen, enligt Trafikanalys.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Sydsvenska regiontoppar: Den militära rörligheten måste ökas, Carlson
Kan Sydsveriges invånare och näringsliv räkna med att staten tar sitt ansvar för en stärkt infrastruktur i södra Sverige? Det frågar sig företrädare för Regionsamverkan Sydsverige.
Läs artikeln på altinget.se
Trafikverket vill se tydligt uppdrag att jobba med kompetensutveckling
Med ett förtydligande i sin instruktion kan både befintliga Trafikverksskolan växla upp, samtidigt som en mer samordnade roll kan antas i kompetensförsörjningsarbetet, menar Trafikverket. Regeringsuppdragssvaret tas emot väl av underhållsbranschen.
Läs artikeln på altinget.se
”Europaspåret viktig för ökad spårkapacitet i Skåne”
Några av Sveriges hårdast belastade järnvägssträckor finns i Skåne enligt Trafikverkets rapport om järnvägens kapacitetsutnyttjandet 2024. På flera sträckor ska gods-, fjärr-, regional- och lokaltåg dela på kapaciteten och för den gränsöverskridande trafiken finns idag bara en järnvägsförbindelse över Öresund. Det bidrar till störningskänslighet och ett högt kapacitetsutnyttjande menar Hanne Skak Jensen som är projektledare Europaspåret.
Läs artikeln på jarnvagar.nu
Trafikverket kortar tåg – 1200 långtradare med timmer och gods hamnar på vägarna
Trafikverket klarar inte av att hålla Västerdalsbanan uppdaterad. Det signalsystem som finns längs bandelen Repbäcken–Malungsfors klarar inte av att hantera de långa och många tågsätt som näringslivet använder. Därför kommer tågsätten att kortas från 550 meter till 400 meter.
Läs artikeln på siljannews.se
Nya flygtåg för fyra miljarder
A-Train köper sju nya motorvagnståg av Stadler för trafiken mellan Stockholm C och Arlanda flygplats. Kostnaden för tågsätten och 15 års underhåll blir 4,1 miljarder kronor.
Läs artikeln på jarnvagar.nu