ERTMS, signalsystem+2
ERTMS: Ta rygg på Tyskland
Känner ni igen er? Ja, rubriken är densamma som i nyhetsbrevet för ganska precis ett år sedan.
ERTMS, signalsystem+2
Känner ni igen er? Ja, rubriken är densamma som i nyhetsbrevet för ganska precis ett år sedan.
Buller+3
(artikeln publicerades i Trafikforum nr 6 2019) Sedan juni 2019 gäller nya regler för buller från godsvagnar.
Överflyttning till järnväg+2
Så vart det till slut dags att summera året innan vi tar klivet in i 2020 som ett nytt förbund. Vad vore väl bättre än att utgå från den tiopunktslista över prioriteringar som Tågföretagen publicerade i januari 2019.
Godstrafik+2
Till följd av att en lång rad tågföretag inte kommer hinna planera installation av ERTMS-ombordutrustning i tid – eller ens kan finansiera densamma – blir det allt svårare att uppnå målet med detta megaprojekt.
Klimat och miljö+3
Riksrevisionen lämnade under veckan ifrån sig en granskningsrapport avseende Sverigeförhandlingens arbete med beslutsunderlag för nya stambanor. Det är sällan Riksrevisionen ropar ”hurra” i sina granskningsrapporter och det här blev inget undantag.
Elvägar+3
Konjunkturen är på väg ner. Finansminister Gunnar Sträng lär ha förhört sig om antalet godsvagnar som stod stilla på bangårdarna som en viktig konjunkturindikator.
Klimat och miljö+2
I veckan har regeringen presenterat statsbudgeten 2020 och den innehåller som väntat successivt ökande satsningar på järnvägen som erhåller investeringar och underhållsanslag på nästan 21 miljarder kronor. Av investeringarna går knappt 11 miljarder till järnvägen, det vill säga 75 procent av den totala investeringsramen 2020 för vägar och järnvägar.
Godstrafik+3
På uppdrag av regeringen har Trafikverket sett över hur förutsättningarna för godstransporter med järnväg och sjöfart kan förbättras. I rapporten framkommer det att Trafikverket behöver jobba mer målinriktat, systematiskt och samordnat för att öka andelen godstransporter på järnväg och med fartyg.
Buller+3
Det forcerade införandet av tysta bromsblock leder till successivt försämrad konkurrenskraft och kapacitet i järnvägssystemet. Krav på tysta godsvagnar ställs i Tyskland och Schweiz redan från 2021 – i strid med EU:s lagstiftning. Den uppkomna situationen riskerar att kraftigt sänka kapaciteten i det svenska järnvägssystemet om lägre hastigheter i godstrafiken blir ”lösningen” på problemet.
Godstrafik+2
Allt fler rapporter pekar på att transportsektorn inte är på rätt väg att klara klimatmålen. Många undrar vad som egentligen händer. När fattas de viktiga besluten? Våra politiker behöver hjälp med att förstå vad som krävs och att få till en överflyttning.
Klimat och miljö+2
Under Almedalen arrangerar vi ett seminarium om den nya Klimatlagen som trädde i kraft den 1 januari 2018 och som innebär ett skärpt mål för klimatpolitiken avseende inrikes transporter: senast år 2030 ska utsläppen vara minst 70 procent lägre jämfört med 2010 års nivå.
EU och Internationellt+4
En något kortare arbetsvecka går mot sitt slut. Tankesmedjan Fores och Världsnaturfonden arrangerade Klimatsamtal med kandidater till EU-parlamentet. I transportpanelen deltog Lorentz Tovatt (MP) samt Fredrick Federley (C). Dessvärre fick det aviserade fokuset på godstransporter och överflyttning från vägtrafik till järnväg och sjöfart fick inte så mycket plats. Flyget och flygskammen tog över debatten.
EU och Internationellt+4
På måndagens ledningsmöte med Trafikverkets planering fanns en diger agenda. Bland annat presenterades Trafikverkets arbete med regressersättning.
Infrastruktur+3
För att nå klimatmålen bygger flertalet åtgärder inom både industri och transporter på elektrifiering. Uppskattningar från SWECO visar på att transportsektorn kommer att öka efterfrågan enbart på el med ca 16 TWh fram till 2045. Man ser att den ökade efterfrågan på el innebär ökat elbehov om nästan 30 procent till 2045.
ERTMS, signalsystem+3
Vi är mycket glada och förväntansfulla till att Lina Lagerroth börjat på Tågoperatörerna den 4 mars och hälsar henne varmt välkommen. På papperet är det visserligen endast en 50 procentig ökning av personalen men alla som jobbar med infrastruktur vet att det kommer innebära en minst en fördubbling av kapaciteten för kansliet.
Överflyttning till järnväg+1
Så fick vi till slut en regering efter månader av förhandlingar. För infrastrukturpolitiken får Tomas Eneroth fortsatt förtroende och det bildas ett Infrastrukturdepartement. Det blir ett framtidsinriktat departement eftersom även energi- och digitaliseringsfrågorna kommer att hanteras där, under statsrådet Anders Ygeman.
Överflyttning till järnväg+2
Så fick vi då till slut en regering efter månader av förhandlingar. Vid 10-tiden idag röstade Sveriges riksdag för att tolerera en S-MP-regering. Visserligen röstade endast 115 ledamöter ja till en ny Löfvén-regering, men 77 ledamöter la ner sina röster. Därmed är majoritetskravet uppfyllt eftersom färre än hälften av riksdagsledamöterna röstade nej.