Nationell infrastrukturplanering
Tågföretagen kommer verka för att tidplanen hålls och att beslut om nationell plan, med en betydligt mer omfattande ekonomisk ram, fattas före valet 2022.
Läs mer
Vi skapar förutsättningar för att bo och verka i hela Sverige genom att förflytta människor och gods hållbart och effektivt. Järnvägens klimatpåverkan är nära noll och är stommen i ett transporteffektivt samhälle. I och med Sveriges klimatagenda ser vi att järnvägens betydelse kommer att öka. Tågföretagen verkar på en internationell och avreglerad marknad med sunda och affärsmässiga villkor. En kraftfull järnvägsbransch utvecklar Sverige.
För att åstadkomma detta arbetar vi inom fyra strategiska fokusområden; kvalitet, kapacitet, konkurrenskraft och kompetens.
Tågföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen med cirka 70 medlemmar som har närmare 17 000 medarbetare. Bland medlemmarna finns de flesta av Sveriges aktiva tågoperatörer. Tågföretagen samlar branschen för att driva ett aktivt och effektivt påverkansarbete gentemot regering och riksdag, myndigheter uppdragsgivare, media och andra intressenter, nationellt och internationellt.
Tågföretagen kommer verka för att tidplanen hålls och att beslut om nationell plan, med en betydligt mer omfattande ekonomisk ram, fattas före valet 2022.
Läs mer
Staten - i linje med vad flertalet jämförbara länder redan beslutat - ska bidra till investeringen i ERTMS-ombordutrustning i tillägg till de medel som kan erhållas från EU (CEF).
Läs mer
Nuvarande villkor för järnvägstrafiken ger inte tillräckliga förutsättningar för att stödja samhället i en snabb återhämtning efter krisen.
Läs mer
Läs mer
Godstransportstrategin ska skapa ett effektivt, kapacitetsstarkt och hållbart godstransportsystem i syfte att uppfylla klimatmålen och stärka Sveriges konkurrenskraft.
Läs mer
Tågföretagen verkar för att få fram förslag på hur branschvillkoren i Järnvägsnätsbeskrivningen, JNB, kan utvecklas avseende rättigheter och skyldigheter för avtalsparterna för att därmed bidra till balans i avtalsrelationen, bättre transporttjänster, ökad effektivitet, affärsmässighet och konkurrenskraft.
Branschens arbete med trafiksäkerhet drivs inom fokusgruppen Trafiksäkerhet där deltagarna samverkar i olika arbetsgrupper, bevakar lagstiftning, påverkar Trafikverket och lär av varandra efter inträffade händelser. Allt för att hantera gemensamma risker!
Visionen med arbetet är ”Järnvägen ska vara ett tryggt, säkert och kostnadseffektivt val för befordran av personer och gods fri från kriminalitet.”
Läs mer
Tågföretagen fokuserar på två områden, attraktivitet och utbildning, där mål och aktiviteter genomförs tillsammans med Tågföretagens medlemmar samt inom Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, och utbildningsväsendet.
Läs mer
Den forskning och innovation som bedrivs ska bidra till att göra järnvägen till det mest hållbara, effektiva, konkurrenskraftiga och kundorienterade transportslaget i Europa.
Läs mer
Tågföretagen ska genom ett strategiskt förhållningssätt till arbetsgivarfrågorna alltid sträva efter konstruktivitet och kollektivavtalsutveckling gentemot branschens fackförbund.
Läs mer
Vill du presentera Tågföretagens verksamhet och prioriterade frågor 2022 kan du ladda ner dokumentet här.
Tågföretagen har ett branschavtal för spårtrafik. Det är ett centralt avtal med motparterna Seko, ST, SRAT (före detta Saco-förbundet Trafik & Järnväg) och Sveriges Ingenjörer. Avtalet gäller för företag som utför spårbundna transporter eller därtill understödjande verksamhet som tillhör Tågföretagen. Med spårbundna transporter eller därtill understödjande verksamhet avses företag som utför person- eller godsbefordran på spår samt företag som utför service och/eller andra uppgifter som syftar till att kärnverksamheten, det vill säga att person- och godsbefordran fungerar.
Tågföretagen bildades 1 januari 2020 av branschföreningen Tågoperatörerna och avtalsområdet spårtrafik inom Almega Tjänsteföretagen. Som förbund har vi ännu större möjligheter att arbeta med branschens utveckling både vad gäller arbetsgivarfrågor och opinionsbildning kring viktiga framtidsfrågor.
Tågföretagen är en del av Järnvägsbranschen i samverkan, JBS. Vi deltar aktivt på olika nivåer i arbetet och rapporterar löpande om vad som händer i branschnyhetsbrevet.
Vi är medlem i den europeiska samarbetsorganisationen Community of European Railway and Infrastructure Companies, CER, i Bryssel. MTR har valt att avstå medlemskapet och deltagande i vårt europasamarbete.
Vi driver också flera fokusgrupper inom Tågföretagen där vi bevakar frågor som till exempel ERTMS, digitalisering och säkerhet.
Varannan fredag eftermiddag skickar vi en sammanfattning av vad som är aktuellt inom branschen. Vill du också prenumerera? Anmäl dig här